Oy Konttorityö on tuonut markkinoille Philipsin uuden suomenkielisen puheentunnistuspalvelun.
Lue tästä SpeechLive- lehdistötiedoitteemme.

Yleiskielen puheentunnistus suomeksi

Suomenkielinen puhe on nyt mahdollista muuttaa hetkessä tekstiksi, luotettavasti. Ajatustyön arkea helpottavassa Philipsin SpeechLive -sovelluksessa on suomen lisäksi 20 muuta kieltä. Sovellus toimii Android- ja Apple-puhelimilla. Suomalaisten koekäyttäjien palaute ohjelmistosta on kiittävää. Vastaavaan tekniikkaan perustuva puheentunnistus on jo käytössä muun muassa HUS-Kuvantamisessa.

Uusi SpeechLive-puheentunnistusohjelma on ollut alkuvuoden koekäytössä suomalaisia ajatustyön tekijöillä, kuten yritysjohtajilla, juristeilla, yliopistotutkijoilla, kirjailijoilla, toimittajilla ja järjestötyöntekijöillä. Palaute on kiittävää: ”Ahkeralle muistiinpanojen tekijälle sovellus on kätevä yhdistelmä sanelukonetta ja kirjoituslaitetta”, kirjailija Lasse Lehtinen toteaa. ”Mitä paremmin koneelle artikuloi, sitä valmiimpaa on teksti”, Lehtinen neuvoo.
Myös historioitsija Teemu Keskisarjalla on myönteisiä kokemuksia sovelluksesta: ”SpeechLive on huojentanut aikataulupaineitani. Käytän sitä muistiinpanovälineenä ja tärkeiden haastattelujen tiivistäjänä”, Keskisarja kertoo. ”Sanelen etenkin autossa. Etuna nauhojen ihmispurkajiin verrattuna on nopeus. Joskus 500 kilometrin öisellä työmatkalla kehkeytyy äänitiedostosta kelpo tarinanpätkä. Se siirtyy saman tien sähköpostiini tekstimuodossa”, Keskisarja jatkaa. ”Aamulla teen kieleen viimeiset viilaukset ja tuikkaan julkaistavaksi.”
Puheentunnistuksella turvallisuutta ja tehokkuutta sairaaloihin
Philips SpeechLive perustuu puheentunnistukseen erikoistuneen Nuancen kieliteknologiaan. SpeechLiveä maahantuova Oy Konttorityö on aiemmin kehittänyt Suomen oloihin samaan Nuancen tekniikkaan perustuvan terveydenhuollon sovelluksen, joka on käytössä useassa suomalaissairaalassa. Sen avulla hoitoketjut ovat tehostuneet merkittävästi. Esimerkiksi HUS-Kuvantaminen on käyttänyt puheentunnistusta menestyksekkäästi vuodesta 2004 alkaen. Se tuottaa vuosittain noin miljoona lausuntoa puheentunnistuksella. Tärkein ominaisuus on lausuntojen reaaliaikaisuus: syntyneen tekstin voi tarkistaa ja hyväksyä heti, jolloin se on välittömästi myös lähettävän lääkärin luettavissa. Perinteisen sanelun jopa päiviä kestänyt puhtaaksikirjoitus- ja tarkistusviive on poistunut HUS-Kuvantamisesta täysin.

Nyt vastaava työtehoa parantava sovellus on saatavilla myös muille ammattiryhmille. SpeechLive-puheentunnistuspalvelu vähentää merkittävästi turhaa tekstityötä ja lisää työskentelyn tehokkuutta. Puhelimeen puhuttu sanelu muuttuu hetkessä sähköpostiin tulevaksi tekstitiedostoksi. Sovelluksessa voi sanella tekstiinsä välimerkit ja kappaleenvaihdot mukaan, jotta tekstin jälkitarkastus nopeutuu entisestään. Turvallinen online-varastointi pitää tiedostot tallessa ja kaksinkertainen reaaliaikainen salaus takaa maksimaalisen turvallisuuden. SpeechLive mahdollistaa myös puheen muuttamisen tekstiksi ruotsin, englannin, saksan, ranskan ja 15 muun kielen avulla. Se ei syrjäytä kirjoittamista, mutta nopeuttaa monia työtehtäviä.

”Philipsin palvelu on helppokäyttöinen ja turvallinen.”
– Tekniikan Maailma 18.2.2017
(https://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/tm-pikatesti-google-vastaan-philips-kumpi-ymmartaa-puhetta-paremmin/)

Lisätietoja:
http://konttorityo.fi/speechlive/
Viivi Vuorio, puh. 040 3101719 / viivi.vuorio(a)konttorityo.fi