Puheentunnistus kasvaa lähes 20 %:n vuosivauhtia
Pitkään lupauksena ollut ja odotettu puheentunnistus on nyt kypsymässä Suomessakin todelliseksi työelämän apuriksi, täällä tosin hieman jälkijunassa.
Teknologian ennustettua hitaampi kehittyminen, vieras käyttötapa ja tietoturva ovat tehneet aiemmin puheen hyödyntämisestä vaikeasti hahmotettavaa. On arvioitu, että puheentunnistus kasvaa globaalisti 15,5 miljardiin euroon vuoteen 2023 mennessä. Vuosittainen kasvu on noin 20 prosenttia.*
Kuumimpia tekoälyn sovelluskohteita listattaessa puheentunnistus on kolmen kärjessä.
Puheentunnistuksen yleistymisestä on osoituksena myös Philips SpeechLive -puheentunnistuspalvelun markkinakasvu. Vuonna 2016 se sai EU:n alueella 65% lisää käyttäjiä. Tänä vuonna tämä kasvu ohitettiin syyskuussa. SpeechLiven vahvuus on juuri tietoturvassa. Se on palvelussa huolella suunniteltu ja toteutettu. Puhuttu teksti ei ajaudu julkiseen pilveen, vaan salatut audiotiedostot ja käyttäjätiedot tallennetaan eri paikkoihin Euroopassa eikä näitä tiedostoja voi yhdistää. SpeechLiveä käytetään Apple- ja Android-puhelimilla, ja puhutut tekstit tulevat käyttäjälle sähköpostilla valmiiksi kirjoitettuina teksteinä.
Kirjailija Lasse Lehtinen on käyttänyt SpeechLiveä apuna kirjoitustyössään, jolloin hän ei ole riippuvainen sijainnistaan, vaan voi tehdä muistiinpanoja niin kotisohvalla kuin liikkeellä ollessaan.
”Ahkeralle muistiinpanojen tekijälle sovellus on kätevä yhdistelmä sanelukonetta ja kirjoituslaitetta”, kirjailija Lehtinen toteaa.
Puheentunnistusta yleiskielen tuottajille
Philips SpeechLive soveltuu erityisen hyvin kirjailijoiden lisäksi kaikille ammatikseen pitkiä ja yleiskielisiä tekstejä tuottaville, kuten juristeille, konsulteille ja terveydenhuoltoalalle, mm. psykiatreille ja kaikille luottamuksellista potilastyötä tekeville tieturvansa ansiosta.
Puheentunnistuksessa on kyse ohjelmistosta eli tekoälystä ja puheella toimivista sovelluksista. Kirjoittamisen sijaan käyttöliittymänä toimii puhe. Kun puhutaan laajemmasta puheentunnistuksesta kuin pelkistä ohjaavista tai käskyttävistä komennoista, ratkaisevaa on käyttökokemus. Kokemuksen pitää olla helppo ja sujuva, ja siitä on oltava hyötyä. Lisäksi sen pitää olla tietoturvallinen.
Puheentunnistus säästää ihmisten aikaa, kun kone tekee rutiinityöt. Tämä on tärkeää arkielämässä, mutta ennen kaikkea työssä. Saamme vapautettua aikaa rutiineista tärkeämpään tekemiseen, luovaan ja kehitystyöhön sekä ihmisten kohtaamiseen.
Puheentunnistus ei ole vain trendi, se on paradigman muutos. Samoin kuin kehittyvien maiden asukkaat alkoivat käyttää pankkia ja muita palveluita kännykällä pc:n ohittaen, myös seuraavat nettiin liittyvät miljoonat ja sadat miljoonat ihmiset eivät ehkä ikinä itse kirjoita sähköposteja tai muita tekstejä. He käyttävät vain yksinkertaisia mobiililaitteita ja puheentunnistusta.
Jos olet itse kiinnostunut kokeilemaan SpeechLiveä, ota yhteyttä:
Viivi Vuorio
Oy Konttorityö
Puh. 040 310 1719
viivi.vuorio(a)konttorityo.fi
*Marketsandmarkets.comin selvitys (2017)